НАДМЕТАЊЕ ОКО КЉУЧАОНИЦЕ БАЛКАНА

Piše Dragan Milosavljević

Cela frtutma oko (ne)prirodne Albanije „sve do Niša“, kojom  je Beogradu jesenas pretio notorni ubica, miljenik zapadne alijanse, Haradinaj, a u ime hibridne države Bondstil, ustvari NATO kalifata, svodi se na diplomatsko brzopoteznu partiju geostrateškog šaha.

Posle izgubljene partije u Siriji, ali ne i globalnog turnira, na redu je simultanka Vašingtona sa Pekingom i Moskvom na Balkanu.  London, kobajagi, samo kibicuje iz senke nezavisne pozicije Bregzita.


Mat, ili remi, novi sukobi ili eventualno neka nova, ovog puta balkanska Jalta, odlučuje o budućem pozicioniranju ne samo vodećih aktera nove geopolitike sveta u predsoblju Evrope već automatski i sudbini Srbije. Bivalo je tako od San Stefana do Berlina, Versaja i sastanka Staljin, Čerčil, Ruzvelt. Ovog puta smo na aukciji kao poražena i demonizovana strana. Tim gore.

U  toj raboti će, bez sumnje, biznismen, predsednik Tramp, ako se pod maskom velike Albanije SAD domognu ključnog dela koridora „pojasa i puta,“ ne samo Makedonije  već   i juga Srbije, pa na sever do Madjarske , odredjivati putarinu. Ne mi.
I Nemačkoj je  jesenas bez pardona odrezao cenu od 500 milijardi dolara koliko EU po njemu duguje NATO-u  ako Berlin  hoće da komanduje evropskim krilom atlantizma .

Što je opet  ključni uslov da se  samo odabrane  članice  dosadašnje EU , pre svega Francuska, čiji predsednik Makron oslovljava našeg  AV sa “mon ami”(naslovnica Politike)  okupe u  “sjedinjenim državama Evrope”. Očito  u nekakvom  antiruskom klonu  Amerike u koji će sve agresivnijim  uterivanjem Srbije u  NATO savez biti uključen i na kraju  “balade bez alternative”  i Beograd.

Upravo je tu pretnju  da Nemačka  bude upotrebljena od Vašingtona  u armagedonu , da se svrsta   novi ‘drang nah osten’,  Merkelova  je  htela da izbegne u poslednjem mandatu. Ali je zato i prošla kako je prošla.Dobila je na(r)cisoidnu  desnicu na grbači kao prepreku stvaranja stabilne vlade.S druge strane  “Politika”  javlja da su  od nedavno “Nemcima Rusi draži od Amerikanaca”Očito da je i “ mama “ u zupčaniku dosadašnje politike a ne samio njen srpski miljenik, protestanstki obožavalac iz Beograda.

U takvoj  klimi prenosa zaoštravanja  sa Bliskog istoka na Balkan  ranije  najave iz Vašingtona  od  o „potpunoj  promeni politike na Balkanu", navodno  u pravcu pomirenja, treba shvatiti  baš kako poručuje ovih dana  Atlantski savet . Kao  nameru  o “trajnom vojnom  pozicioniranju SAD”  na ovim prostorima . Što je bila još ideja Ajzenhauera l945.

 Opasna  diplomatska  varalica  zabačena  je   srpskoj  eliti  poziconiranoj   titoistički na dve  stolice  baš  pred odlazak AV  u Moskvu na noge Putinu .Obavljeno je to sa tajmingom  pravo  iz Trampove spoljnopolitičke  radionice   gde   glavnu reč vode ključne američke  obaveštajne  službe, čiji je, po rečima komentatora Pol Krejg Robertsa(Paul Craig Roberts),  predsednik samo  najobičniji  sužanj . A u neprekidnom  je tram(p)avom ,  nastojanju da se održi u stolici  u koju je  dospeo  “najviše  glasovima cionističkih  hrišćana  američke srednje klase”. A sada , kako je i predvidjeno, vraća dugove  budućem velikom Izraelu koji u SAD lobira iz senke.  I koji je odlukom Trampa  prisvojio samo za sebe sveti grad  Jerusalem   Tako  razdvojio Hrista od Muhameda rovom nove   intifade i krstaškog rata .Očito za  SAD i dalje jedino u ratu  leži  “trajno  mirovanje“ njihove hegemonije  i prosperitet. Samo za Amerikance.  

 To je ona priča o dvostrukim standardima i aršinima zapadne, u osnovi uvek agresivne i neravnopravne  za druge biznis politike i diplomatije pomognute ako treba  topovnjačama i tomahavcima.Koju, kobajagi, srpski političari ne razumeju, pa onda šire famu preko svojih tabloida o opasnosti od „Tiranske platforme“. Kao da ona nije skrojena u Vašingtonu a samo  overena u Briselu, puštena u promet iz albanske prestonice da se Srbi ne sete.Dovoljno je prelistati istorijat Prizrenske lige i motive nastanka Albanije kao britansko-austrijskog projekta smišljenog da Srbija (mali Rusi) ne izađe nikada na topla mora,  kao „konjovoci Rusije“.

A Rusija kojoj se pripisuje sopstveni  hegemonizam  našla sr ponovo na udaru, sada ujedinjenih Germana i Angloamerikanaca .Oni,   maskirajući se iza projekta globalizma u neokolonijalnom pohodu od Balkana još devedesetih prošlog veka, neprekidno guraju napred. I to po cenu ogromnih razaranja i migrantskih kriza.

 Tramp  će opstati kao lider SAD  ako  drži te osnovne matrice projekta za celo stoleće, ma šta je, misleći ili ozbiljno (isušivanje močvare), ili samo lansirajući kao predizborni spin, pričao pre izbora.  Izgleda trenutno da su SAD najbolje pozicionirane na jugu Balkana naročito posle predaje mandata od strane makedonskog predsednika Ivanova sorošoidu Zaevu i ulaženja Crne Gore u NATO. Na putu je duboka globala da zadobije punu kontrolu ključaonice Balkana, moravsko-vardarske doline.Nema sumnje da ova  globalistička varijanta SAD sveprisutnosti i dominacije na bilo kojoj tački globusa predstavlja golu prisilu novog nacizma u ekspanziji.Ona druga politika tandema Pekinga i Moskve deluje kao promišljena varijanta kapitalističkog komunizma koji nudi saradnju (pod uslovima moćnijeg i bogatijeg), ali i mir i prosperitet. Gradiran naravno za sve učesnike po veličini i zasluzi.

Vidno je da realne  pretnje svođenja Srbije na prekumanovsku, upućene preko tiranskog releja iz Vašingtona Vučuć može samo da zataškava podmetanjem  “unutrašnjeg dijaloga”   o Kosovu. Kao još jednu  naprednjačku baladu političke hiljadu i jedne noći.

Pritom, poručuju  iz Rusije njihovi analitičari „treba proširiti ovlašćenja predsednika (da li je moguće još) „suočenog sa agresijom i brzo ojačati srpsku vojnu moć da se odupre uspešno Albancima, BIH muslimanima i  ambicijama iz Hrvatske koja bi u zemenu za gubitke u Koparskom zalivu prisvajanje   l50 kilometara  leve dunavske obale. Hrvatska u Srbiji sve  do Apatina .I to na arbitraži  istog EU suda koji joj  je oteo deo  u Kopru u korist Slovenije  da bi se bogatije namirila od Srbije  u Vojvodini. I to pre svega za strateške interese SAD . Da  Tramp preko svoje Kolinde  premosti Dunav  pre puta svile  i ruskog gasovoda. 

U svakom slučaju, „neutralni" AV se našao u poziciji onog pešaka kome je suđeno da ili  vratolomijom i srećom postane „kraljica,“ ili bude pojeden nadomak izlaska na drugi kraj table. A takvom raspletu ga gura i dosadašnja neumerena lična ambcija i uz nju usvojena taktika stalne promene svesti koja je, kako vidimo u svetskom trendu kao IN fabrikovanje  nove generacije lidera od strane „duboke globale“.Koji su nacionalni potpuno  zamenili američkim  interesom .

U nedostatku boljeg rešenja, a u trci sa vremenom da uspori Vašington na koridoru svile i gasa   Moskva predlaže koncept četiri neutralne pravoslavne države na Balkanu  kao   valjda grudobran daleko od svojih granica . Ali do sada  niko se ne oglašava da se pridruži   tom konceptu

Naprotiv, na nedavnom samitu Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke , pod firmom  “razmene mišljenja o privrednoj saradnji”,  Aleksandru Vučiču je pred odlazak u Moskvu na test istine  pred Putinom  o iskrenosti “proruskog raspoloženja”  njegove vlasti    preporučeno od  zapadnih  “pravoslavnih”  pulena balkanskog ogranka NATO, Cipras je pritom izraziti ateista , da ne proliva zadžabe  mleko  na prostoru   NATOm opkoljene Srbije.   

Pametnom dovoljno  jasno stavljeno do znanja  da  se  dosadašnjem vrludanju u matrici tobožnje neutralnosti bliži kraj. Sat kraj šahovske table otkucava ishod nadmetanja oko ključaonice Balkana  , ali i čas razilaženja magle. Sve će biti jasnije, mada  bez veće vajde za publiku.Veoma skoro. 
( kraj ) 













Коментари

Популарни постови са овог блога

ФАТАЛНИ ОКТОБАР - други део трилогије

"ПАЦИЈЕНТ", ПОЛИТИКА КАО ИГРА(Ч)

КЕРИЈЕВА КУГЛИЦА